Specialistul HR Dana: „Este plăcut să vezi rezultatele muncii tale.”

Am decis să vă lăsăm să aruncați o privire în interiorul Express People.
Să vedeți ce înseamnă munca într-o agenție de recrutare. V-o prezentăm pe doamna Dana Bandrejova.

Danka, la început te rog să ne spui ce implică funcția ta?

În Express People lucrez ca specialist HR – recrutor. Când am început, am fost responsabilă pentru ocuparea forței de muncă slab calificate. În prezent mă ocup de pozițiile interne.

Cum ai ajuns în Express People?

Ca și mulți alți solicitanți, am căutat un loc de muncă și mi-am trimis CV-ul prin intermediul portalului Profesia. Nu am reușit să trimit multe CV-uri. Pur și simplu am avut noroc. M-au contactat cei de la Express People și am absolvit prima și a doua rundă de interviuri. În a doua rundă stăteam deja la masă fața în față cu unul din administratorii societății. Am simțit că este vorba de ceva serios. (zâmbește) Îmi amintesc până azi cum m-a sunat actualul șef, spunându-mi că s-a întâmplat ceea la ce probabil m-am așteptat – am fost angajată. De fapt, nu m-am așteptat la asta în mod automat, deoarece pentru acest post au luptat cu siguranță mai mulți candidați buni. Dar se pare că i-am convins cu experiența mea și cu elocvența care mă caracterizează. Nici nu am reușit să-mi revin din șoc și în câteva zile am început să lucrez la noul loc de muncă.

Práce v personální agentuře

Ce crezi că a contat?

În mare măsură cred că a contat experiența profesională anterioară. Încă din perioada pubertății am fost obișnuită să nu stau acasă și să lucrez ca sezonier, formându-se astfel abilitățile mele de lucru. Din păcate, stând acasă nu câștigăm nimic. Și situația familială m-a obligat să muncesc pentru a-mi putea câștiga bani de buzunar. Câteodată aveam două locuri de muncă simultane. Datorită acestui fapt acum mă pot mândri cu o experiență bogată și relevantă. Am avut ocazia să experimentez munca într-un call center, ca asistentă într-o agenție de publicitate, am lucrat într-o agenție de avocatură, cât și într-o bancă. Am transpirat și la prepararea hamburgerilor într-un fast food celebru. Mai târziu am ajuns să profesez în domeniul resurselor umane și am lucrat ca recrutor în agențiile de recrutare.

De ce ai ales chiar domeniul resurselor umane?

În timpul studiilor la academia comercială mi-am dezvoltat primele abilități administrative.

În plus, încă de mică îmi plăcea comunicarea cu oamenii. Când eram mică, implicam în activitățile mele întreaga familie. Îi așezam pe toți în camera de zi și le prezentam știrile și vremea de pe niște hârtii pregătite de dinainte. Altădată mă închideam în cameră și înregistram cântece de pe radio. Apoi le reînregistram, adăugând câteva cuvinte proprii. Îmi închipuiam că sunt moderator și mă distram de minune.

Pur și simplu, îmi plac oamenii, ador când se întâmplă mereu câte ceva în jurul meu. De aceea în Express People mă simt excelent. Pe de altă parte, uneori, această muncă este și stresantă, mai ales atunci când mi se adună în același timp 20 de sarcini de lucru, dar mereu încerc să-mi mențin moralul sus. Să fac ordine în haos și să-mi fac lucrul cât mai bine. A trebuit să-mi găsesc propriul sistem pentru a reuși să-mi fac munca bine și rapid. Multe lucruri trebuie să le învăț din mers. Îmi convine un fel de autonomie pe care eu o consider un lucru pozitiv, pentru că reușește să mă motiveze.

Cum se desfășoară ziua ta normală de lucru? Ajungi la locul de muncă, servești o cafea… Și mai departe?

(râde) Nu, eu nu beau cafea. Deci, ajung la locul de muncă, pornesc laptopul și încet lucrurile se pun în mișcare. Îmi verific e-mailurile și continui în sarcinile neterminate din ziua precedentă. Fiecare recrutor este responsabil pentru poziții de muncă concrete. Prin urmare, zilnic trebuie să le acopăr pe cele care sunt sub responsabilitatea mea. Acest lucru înseamnă contactarea telefonică a oamenilor, așa numitul callscreening, interviurile personale și de grup. Munca cu bazele de date, documentațiile, pregătirea noilor colegi. În prezent mă ocup destul de des de centrele de evaluare. Chiar și acum ajustez toate detaliile pentru ca acestea să funcționeze fără complicații.

Pe lângă acestea, abordez alte sarcini în funcție de priorități. Uneori am timp și pentru masa de prânz. (râde) Pentru mine munca nu este numai o muncă obișnuită, ci o misiune. Acesta este singurul mod în care reușesc să obțin o performanță bună. Aici nu este vorba numai de venirea la birou și de absolvirea celor 8 ore de muncă pentru care sunt plătită. Uneori, când un solicitant mă sună la ora 7 seara, încerc să îl ajut pentru că mă gândesc că și el are dificultăți financiare asemănătoare cu cele pe care le aveam și eu cândva.

Ce îți place cel mai mult la locul tău de muncă?

Îmi place sentimentul pe care îl am atunci când reușesc să găsesc un loc de muncă unei persoane despre care știu că chiar are nevoie de el. Este un sentiment plăcut să te reîntâlnești cu o astfel de persoană și să-i strângi mâna. Ultima dată m-am ocupat de recrutarea la distanță pentru un post de coordonator în Cehia. În urmă cu câteva zile am fost în Cehia și m-am întâlnit cu acea persoană. Am văzut că îi merge bine, că este implicată în training-uri de perfecționare profesională. Este plăcut să vezi rezultatele muncii tale. Acest lucru mă motivează să ating rezultate și mai bune.

Sunt o persoană căreia îi place ca lucrurile să se miște în jurul ei. În fiecare dimineață când ajung în sediul Express People, la ora 8 totul se pune în mișcare și ia avânt. Ca într-un cuib de viespi. Îmi place că tot timpul se întâmplă ceva neașteptat ce trebuie soluționat. Pur și simplu, este o nebunie, iar mie îmi place acest lucru. (zâmbește)

Ce ai recomanda unui candidat pentru o poziție într-o agenție de resurse umane? Ce fel de persoană ar trebui să fie?

Această muncă necesită multă răbdare, o inimă generoasă și piele de hipopotam. Persoana care lucrează în acest domeniu trebuie să fie capabilă să-și revină repede și să meargă mai departe. Învățăm din greșeli și aceasta ne ajută să înaintăm.

Ar trebui să fie o persoană veselă, energică, dinamică, răbdătoare și ambițioasă. Trebuie să fie capabilă să gestioneze stresul. În primele zile am avut momente în care îmi doream să plâng puțin în baie. Dar peste câteva minute îmi reveneam. Și aceasta m-a ajutat să merg mai departe.

Este bine ca omul să investească în sine de la o vârstă fragedă. Pe mine m-a ajutat foarte mult absolvirea stagiului lingvistic în SUA, direct în Hawai, pe faimoasa plajă Waikiki inundată de soare. Am fost aruncată într-o lume necunoscută și forțată să mă descurc singură în engleză. A fost o experiență nemaipomenită. Agenția de resurse umane se bazează pe comunicare. Totul este despre comunicare. Persoanele care nu prea comunică, nu au ce căuta într-o agenție de resurse umane.

práce v personální agentuře

Ce ai face dacă nu ai lucra într-o agenție de resurse umane?

Aceasta este întrebarea cea mai dificilă. (zâmbește) Nu știu, chiar nu știu ce altceva aș face. Vreau să lucrez în administrație, mai concret în domeniul resurselor umane. Fiecare are obiectivele proprii pe care dorește să le atingă. Eu mi-aș dori să lucrez mai departe în managementul resurselor umane și să mă dezvolt în acest sens.

Întrebare la final: La ce profesie visai când erai copil?

Práce HR Specialistky