Cum să fii vedeta unui interviu? Partea 1

20.03.2015 – Pregătirea pentru interviu

Príprava na pohovor

CV-ul

Este cartea de vizită pentru prezentarea în fața angajatorului. Trebuie să conțină cele mai importante informații. În același timp, ar trebui să fie specific și să evite declarațiile prea generale. Este foarte important ca CV-ul să fie pregătit în funcție de poziția pentru care aplicați.

Experiență profesională

Mulți candidați se mulțumesc numai cu denumirea poziției și cu o scurtă descriere a locului de muncă. Fiți mai original! Încercați să specificați proiectele la care ați lucrat, obiectivele atinse. În loc de enumerări scurte, folosiți propoziții complexe. Spuneți-vă povestea și treziți interesul angajatorului.

Așa arată majoritatea CV-urilor ”clasice”:

Poziție: Coordonator de proiect

Responsabilități: Coordonarea proiectului, reporting.

Dacă însă doriți să treziți interesul, încercați să faceți CV-ul mai special:

Poziția: Coordonator de proiect

Responsabilități: În cadrul proiectului care mi-a fost încredințat, am fost responsabil pentru toate aspectele acestuia, de la comandarea materialelor, implementarea procedurilor de lucru, încorporarea acestora în procesul de producție până la inspecția finală a produsului și la eventualele reclamații. Rezultatul a fost produsul final pentru care am fost pe deplin responsabil. 

Educație

Acest lucru este valabil și pentru școlile absolvite. Evidențiați punctele dvs. forte și rezultatele excepționale, de ex. participarea la un concurs, reprezentarea școlii, organizarea unor evenimente școlare, publicarea în revista școlii etc. Dacă nu ați fost printre cei mai activi studenți, puteți specifica tema lucrărilor de absolvire sau a referatelor. Repet, aveți un singur scop – să vă evidențiați și să treziți interesul.

Competențe

În această secțiune ar trebui să fiți concis și să specificați abilitățile dvs., în funcție de poziția pentru care aplicați. Evidențiați competențele dvs. care se leagă de acest domeniu de activitate. Fiți specific.

În același timp, evaluați obiectiv abilitățile dvs. – atât cele lingvistice, cât și cele din domeniul PC. Dacă în vară ați fost în Anglia, asta nu înseamnă automat că sunteți fluent English speaker. Dacă lucrați de câteva luni în Photoshop, poate știți să creați o imagine pentru o prezentare, dar ați avea probleme cu proiectarea designului unei pagini web. Deci, prezentați-vă, dar obiectiv.

Interese

Încercați să nu repetați nici aici cele mai mari clișee – călătorii, cărți, filme, prieteni. Fiți mai specific. Faptul că ieșiți vineri seara cu prietenii la o bere nu este însă cel mai interesant lucru.

Vă plac călătoriile? Unde ați călătorit? Citiți cărți? Care autori vă plac? Practicați un anumit sport? Menționați ceva ce vă diferențiază de alții.

Formatul CV-ului

Recrutorul dvs. va fi cu siguranță încântat dacă vă veți salva CV-ul în PDF în loc de DOC. Denumiți concret fișierul cu numele și prenumele dvs. Și pentru că recrutorul primește zeci de CV-uri de la diverși candidați, se va orienta mai ușor dacă nu se vor numi toate fișierele CV.

E-mailul însoțitor

Majoritatea recrutorilor vor citi mai întâi e-mailul dvs., numai apoi vor deschide CV-ul. Deci, fiți atenți la ceea ce scrieți în e-mail.

Adresa de e-mail

Cu siguranță veți face o impresie mai bună dacă trimiteți emailul de pe o adresă nume.prenume@domeniu.com , decât de pe o adresă privată, cum ar fi satan666@email.ro sau bețivul@hotmail.ro.

Subiectul e-mailului

În această secțiune, țineți-vă creativitatea sub control. Dacă aplicați pentru poziția Coordonator în producție, respectiv dacă există o cerință concretă de a denumi astfel subiectul emailului, respectați acest lucru. Veți evita astfel posibilitatea ca recrutorul să nu vă mai contacteze, pentru că nu sunteți în stare să respectați nici cerințele de bază.

Conținutul e-mailului

În schimb, textul însoțitor servește pentru trezirea interesului potențialului angajator. Prin urmare, fiți atenți la conținutul acestuia. Nu creați e-mailuri duplicitare pe care le veți trimite fiecărei societăți și agenții, schimbând numai datele de bază. Fiți specific și încercați să treziți interesul cu prezentarea calităților dvs.

De ex.:

Bună ziua,

Sunt interesat de poziția specialist HR pe care am găsit-o pe site-ul dvs. Lucrez în acest domeniu de 2 ani pentru clienții X și Y. Am experiență în pregătirea interviurilor și în desfășurarea acestora. Am o cunoaștere aprofundată a Codului Muncii, având în vedere faptul că m-am ocupat de elaborarea contractelor de muncă și a documentelor salariale. Dețin certificatul X, Y, Z – resurse umane. Mai multe informații despre experiența profesională și competențele mele veți găsi în CV-ul atașat și în scrisoarea de motivație.

Cu respect,

Jan Vesely

Pokus jste si už úspěšně připravili životopis, zaslali ho a obdrželi pozitivní odpověď, stojíte před dalším náročným úkolem. Správně se připravit na samotný pohovor. V pokračování našeho článku se dozvíte, co všechno byste si měli zjistit o firmě, jak se prezentovat přímo během pohovoru a čemu se raději vyhnout.

Autor: Peter Klacan, specialist HR