Fotografii atașate la CV: Ce este potrivit și ce nu

17.03.2015 – Inovațiile apar și în domeniul HR (Human Resources). Nu numai din partea specialiștilor HR, care caută și aplică metode  noi și  eficiente de evaluare a candidatului și de identificare a calităților acestuia.
Fotografie k životopisu

Inovațiile vin și din direcția candidaților: diferite formate de CV (curriculum vitae) sau versiuni colorate în vederea evidențierii informațiilor importante. O noutate populară în domeniul CV-urilor este atașarea fotografiilor. Aici specialistul HR  va fi impresionat de  creativitatea și de diversitatea candidaților.

Un capitol foarte interesant îl reprezintă aspectul în fotografii. De la pozițiile rigide și îngrozite de tip școlăresc, la fotografiile decupate din albumul de familie de acum 30 de ani, de la fotografiile de absolvire, banchet, baluri sau nuntă, la fotografiile semne fatale, unele chiar explicit vulgare și prea senzuale. Unele din ele s-ar potrivi pe prima pagină a revistelor pentru bărbați. Dar nu este vorba numai de doamne. Și bărbații sunt în stare să creeze fotografii seminude.

Distractive sunt de multe ori și fundalurile. La alegerea acestora, candidații dau frâu liber fanteziei. Fotografiile în baie, între straturile de flori, pe plajă, instantaneele de pe stradă, cu un pahar de vin în mână sau într-un magazin alimentar cu un pachet de dischete faciale în mână, nu vă favorizează la capitolul seriozitate. Des întâlnite sunt fotografiile lângă mașină. Adesea aranjate în așa fel încât mașina să ocupe 4/5 din fotografie, capul proprietarului abia se distinge din fundal. Agentul de recrutare devine astfel nesigur în identificarea candidatului.

Prin urmare, vă recomandăm următoarele: adaptați fotografia postului pentru care aplicați. Folosiți o fotografie obișnuită, simplă și mai ales recentă. Cu îmbrăcăminte decentă, fără decolteuri extreme și adecvată vârstei. Expresia feței ar trebui să fie cât mai relaxată. Astfel vă prezentați personalitatea într-un mod sofisticat și vă manifestați interesul față de un anumit post.

Martina Bodová

Specialist HR