Cum să răspundem corect la o ofertă de muncă

16.03.2015 – La selectarea CV-urilor, specialistul HR are de-a face cu un număr foarte mare de cereri.
Jak správně reagovat na pracovní nabídku

Selecția primară necesită cel mai mult timp și energie. De obicei, și datorită lipsei de locuri de muncă, pentru o poziție se înregistrează de la 100 până la 400 de persoane (în funcție de post). CV-urile acestora trebuie analizate în detaliu. Înainte de a vă decide să răspundeți prin trimiterea CV-ului, a cererii și a scrisorii de intenție, studiați cu atenție cerințele și instrucțiunile prezentate în ofertă.

Se întâmplă foarte des ca o singură persoană să trimită mai multe cereri pentru același post. Acest lucru arată că solicitantul își trimite CV-ul la orice ofertă de muncă, fără a studia cerințele și fără a-și evalua abilitățile. Uneori ai impresia că este vorba de un concurs pentru cele mai multe click-uri pe butonul: trimite CV-ul. Atenție – nu este vorba de un joc PC, nici de self-challenge (autodepășire). Puteți fi sigur că specialistul HR vă va reține, dar nu într-un sens pozitiv.

Un alt coșmar devenit realitate este nerespectarea instrucțiunilor. De multe ori se aplică pentru mai multe posturi. De aceea, este important să precizați succint și clar în textul e-mailului postul de care sunteți interesat. În caz contrar se încetinește selecția, iar CV-ul dvs. întârzie să ajungă la persoana potrivită.

O altă situație interesantă se leagă de postul care se ocupă în masă pentru mai multe locații din țară. În instrucțiuni se menționează clar că solicitanții trebuie să aleagă orașul sau regiunea în care doresc să lucreze. Astfel, dacă se ocupă 9 orașe, trebuie să precizați numai unul din acestea. Specialistul HR încadrează solicitantul conform adresei acestuia. Dacă însă, de exemplu, solicitantul locuiește în Bratislava, dar în acest oraș nu este o ofertă liberă, cererea dvs. ajunge în folder-ul: neclasificat; aceste CV-uri sunt studiate apoi printre ultimele.

Ei bine, ultimul lucru care trebuie respectat în ceea ce privește reacția la ofertă sunt cerințele. Dacă în cerințe se menționează că practica este obligatorie, un absolvent nu are șanse să ocupe postul, iar cererea acestuia devine doar o cifră statistică. Dacă solicitantul are experiență, dar într-un domeniu cu totul diferit, nici acest lucru nu-l va favoriza.

La fiecare reacție la oferta de muncă, este important să știți pentru ce anume aplicați. Pentru a putea evalua în mod realist capacitățile dvs. și pentru a vă putea extinde opțiunile.

Autor: Martina Bodová, Specialist HR