Cum să fii vedeta unui interviu? Partea 2

23.03.2015 – În prima parte a seriei ”Cum să devii o vedetă a interviului”, ne-am pregătit pentru interviu.
V-am dat câteva idei despre cum să scrieți un CV și un e-mail însoțitor.În a doua parte ne vom axa pe interviul în sine.

Príprava na pohovor

Pregătirea pentru interviu

Pregătiți-vă de acasă pentru interviu și axați-vă pe următoarele informații:

Datele dvs. Ar trebui să știți pe de rost conținutul CV-ului. Specialistul HR verifică aceste informații. Interviul vă oferă o șansă de a le completa.

Informații despre societate. Ar trebui să știți mai multe decât denumirea societății în cadrul căreia doriți să vă angajați, de ex. informații despre activitatea, istoria, reprezentanții, uneori chiar și despre concurența acesteia. Cea mai bună sursă pentru aceste informații este pagina web a societății sau articolele despre ea.

Conținutul anunțului despre post. Amintiți-vă înainte de interviu conținutul anunțului despre post, respectiv tipăriți-l și luați-l cu dvs. la interviu. Pregătiți-vă întrebări despre locul de muncă pentru a vă exprima astfel interesul față de acest post. De mai multe ori mi s-a întâmplat că solicitantul nu a știut nici denumirea postului pentru care aplică.

Calm psihic. Încercați să nu vă stresați înainte de interviu. Fiți calm. Nu vă lăsați pradă sentimentelor nefavorabile. Priviți interviul ca pe o întâlnire în cadrul căreia doriți să arătați ceea ce este mai bun din dvs.

Întrebări frecvente

La cele mai multe interviuri veți primi același set de întrebări, la care trebuie să vă pregătiți răspunsurile de dinainte. Printre cele mai frecvente se numără:

Ce știți despre societatea noastră?

De ce aplicați pentru această poziție și ce așteptări aveți de la ea?

Ce responsabilități a implicat postul anterior?

Prezentați un proiect la care ați lucrat.

Care sunt hobby-urile dvs.?

Care sunt cele mai importante realizări ale dvs.?

Care sunt așteptările dvs. legate de salariu?

Specificați trei trăsături pozitive și trei trăsături negative ale dvs.

Evitați astfel tăcerea jenantă. Pregătirea este importantă mai ales pentru introvertiți, care nu au reacții atât de rapide și nu sunt atât de vorbăreți ca și extrovertiții. O pregătire corespunzătoare poate elimina aceste diferențe de temperament.

Interviul telefonic

Înainte de a ajunge la interviul personal, recrutorul poate să vă contacteze telefonic. Poate fi vorba de un interviu orientat pe preselecție, așa numitul callscreen, în cadrul căruia recrutorul dorește să afle dacă îndepliniți condițiile de angajare și verifică informațiile sau interesul dvs. Astfel poate descoperi și modul în care reacționați în situații neprevăzute. De aceea încercați să răspundeți cât mai clar, concis și rapid. Fiți prietenoși și deschiși, pentru că modul în care reacționați este un factor important în procesul de selecție.

Venirea la interviu

La interviu trebuie să veniți la timp. Nu cu 20 de minute mai repede sau mai târziu. Persoana care va vorbi cu dvs. are cu siguranță programul ei, așa că oricum va trebui să așteptați la recepție sau în sala de ședințe. Sosirea ideală la interviu este cu 5 minute înainte de ora convenită.

Dacă din întâmplare întârziați la interviu, sunați-l pe recrutor, respectiv scrieți-i un email sau un sms. Încercați să estimați cel puți timpul în care veți ajunge. Nu există nimic mai rău decât să întârziați, neanunțând acest lucru, iar când ajungeți să pretindeți că nu s-a întâmplat nimic.

Câteva idei:

  • Nu uitați să vă aduceți cartea de identitate, CV-ul, anunțul imprimat despre poziția de lucru, un carnet și un pix pentru a putea lua notițe.
  • Dacă vi s-a cerut să aduceți anumite materiale (de ex., diplome), nu le uitați.
  • Nu fumați înainte de interviu, pentru că fumul de țigară se va simți și câteva minute după.
  • Dacă mestecați gumă de mestecat, aruncați-o.
  • Opriți telefonul mobil.

La interviu

În timpul interviului mențineți contactul vizual. Relaxați-vă, cooperați, încercați să dezvoltați un dialog și să induceți o atmosferă plăcută.

  • Lăsați-vă timp suficient pentru răspunsuri. Nu întrerupeți cealaltă persoană în timp ce vorbește.
  • Răspundeți la fiecare întrebare chiar dacă răspunsul la aceasta se află în CV.
  • Evitați răspunsurile vagi, cum ar fi poate, am făcut ceva asemănător și frazele generale care nu spun nimic, cum ar fi sunt flexibil, îmi place să lucrez în echipă.
  • Specificați experiența dvs. concretă. Puteți vorbi mai mult despre abilitățile și caracteristicile dvs.

La sfârșitul interviului puteți pune întrebări. Aceasta este partea mea preferată, aici puteți arăta cum l-ați ascultat pe recrutor, este un spațiu ideal pentru completarea informațiilor și pentru asigurarea recrutorului că aveți un interes real pentru poziția oferită. Cea mai mare greșeală pe care o puteți face în această fază este să nu spuneți nimic. Vă recomandăm să vă pregătiți de dinainte câteva întrebări.

Autor: Peter Klacan, specialist HR